Ufficio del turismo della Provence Verte

You are here: Visit Green Provence > 39 Provençaalse dorpen

 39 Provençaalse dorpen

De Groene Provence : dat zijn 39 typisch provençaalse dorpjes met een stadskern, die de charme van weleer nog heeft behouden. Fonteinen en talloze middeleeuwe vestingen zijn haast overal aanwezig.

Barjols

Het dorp met de 30 fonteinen en wasplaatsen, met haar voormalige leerlooierijen, die intussen werden omgebouwd tot ateliers voor kunstenaars.

Bras

Dit dorp wordt doorkruist door verschillende riviertjes en beken. Er zijn enkele omwallingen en restanten van een kasteel. Het dorp biedt u een landschap van heuvels en valleitjes, zo typisch voor deze regio.

Brignoles

Middeleeuws dorp, waar de de graven uit de Provence in de 12e eeuw hun paleis vestigden. (er zijn 2 bezoekersroutes mogelijk)

Brue-Auriac

Dit dorp wordt omringd door heuvels en wijndomeinen. Hier ligt een duivenhok, dat het hoogste van Europa zou zijn.

Camps la Source

Vroeger produceerde men hier hoeden. Dit dorp schittert door zijn monument en kapelletjes, waaronder deze van Saint-Quinis en Saint-Sébastien...

Carces

Middeleeuws stadje, met haar straatjes met kasseien, waar je al wandelend heel wat ‘trompes l’œil’ kan ontdekken.

Chateauvert

Heel klein dorpje, waar je heerlijk kan wandelen. Het is gekend omwille van schitterende plekken voor rotsklimmen, alsook door zijn wijn en wijngaarden in de omgeving.

Correns

Het eerste ‘biodorp’ van Frankrijk. Temidden van de natuur, op enkele kilometers van het centrum, ontdekt u het dal van Sourn. Dit dal is gekend omwille van zijn ecologische kwaliteit, maar ook voor zijn mogelijkheden voor rotsklimmen.

Cotignac

Charmant dorpje aan de voet van een grote rots, waar je grotwoningen kan ontdekken en bezoeken, alsook de kapel van Onze Lieve Vrouw van Gratie.

Entrecasteaux

Middeleeuws dorp, gelegen in de Bresque-vallei. Je kan hier op verkenning in het kasteel, de wapenzaal en de prachtige tuinen, ontworpen door Le Notre.

Esparron de Pallieres

Voormalig rijk dorp, gebouwd rond het kasteel uit de 13e eeuw (privé-eigendom). De kleine straatjes zijn karakteristiek door hun pittoreske gewelven.

Forcalqueiret

Charmant dorp, gelegen aan de voet van pittoreske heuvels. De prachtige wegen leiden u naar ‘Trou de bœuf’, een kleine grot met zeer mooie ondergrondse zalen.

Fox-Amphoux

Afgelegen dorpje aan de ingang van de Verdon. Van hieruit heeft u een schitterend panorama. Enkele kilometers verder, kan u de ‘gorges du Verdon’ ontdekken.

Gareoult

Dorp, centraal gelegen in een vlakte. Men kan hier het graf van Louis Cauvin bezoeken, dat ontdekt werd in 1988. Dit dorp is gespecialiseerd in het speciale technieken voor herbebossing.

La Celle

Dit aantrekkelijke Provençaals dorpje, doorkruist door de Caramy, omgeven door de Roc de Candelon en de Montagne de la Loube, schittert door zijn Koninklijke Abdij.

La Roquebrussanne

Pittoresk dorpje waar talrijke archeologische vestingen liggen. Natuurliefhebbers zullen genieten van de meertjes, ontstaan door instorting, uniek in Europa.

Le Val

Aantrekkelijk dorpje met provençaalse tradities, waar men meerdere musea en monumenten kan bezoeken. De botanische tuin biedt haar bezoekers een plekje van rust.

Mazaugues

Gelegen op de noordelijke flanken van het massief van Sainte Baume, werd dit dorpje één van de hoofdplaatsen voor de exploitatie van lampglas, daarna van bauxiet.

Meounes les Montrieux

Tussen Brignoles en Toulon, in een groen kader, stromen permanent 10 fonteinen. Het is een plek van frisheid, met zeer aangename wandelingen.

Montfort sur Argens

Oude commanderij van de Tempeliers, gedomineerd door zijn middeleeuws kasteel. Dit dorp heeft haar middeleeuwse straatjes aan de oevers van de rivier Argens weten te behouden.

Montmeyan

Verborgen dorpje, aan de oever van het meer van Quinson, in een oude canyon in het lagere deel van de ‘gorges du Verdon’. Vlakbij vindt u het dorpje Quinson, waar u het préhistorisch museum kan bezichtigen.

Nans les Pins

Aan de voet van de Sainte-Baume, biedt Nans-les-Pins u de kans om de ruines van een feodaal kasteel te bewonderen. Er zijn ook verschillende wandelingen beschikbaar, zoals de ‘weg van de Koningen ‘.

Neoules

Aantrekkelijk dorpje, tegen de rug van het massief van St. Clement en van La Verrerie. Elk jaar in de tweede helft van juli, vindt hier een muziekfestival plaats, waar gerenommeerde artiesten optreden.

Ollieres

Gelegen tussen Toulon en Marseille, werd Ollières gebouwd rond zijn 12e eeuws kasteel. (privé-eigendom). Dit kleine dorp is beroemd omwille van zijn hondenbeurs.

Plan d'Aups Sainte Baume

Dorpje in het hart van het Massief van Sainte Baume, belangrijk bedevaartsoord. Men kan er de grot bezoeken, waar Sint Maria-Magdalena ontdekt werd.

Ponteves

Charmant dorpje, dat zich over een vlakte uitstrekt. Men kan er wandelingen maken, zoals bv. de ‘Petit Bessilon’. Je kan er op ontdekking naar de vestingen van de omwalling van het kasteel.

Pourcieux

Gelegen tussen het massief van Sainte-Baume in het Zuiden en de Montagne Sainte Victoire in het Noorden, ligt dit dorp op de oude route ‘Aurélienne.

Pourrieres

Dorp op een hoog punt, waar men talrijke wandelingen kan doen. Men kan er ook de vestingen van de vroegere versterking bezoeken.

Rocbaron

Klein provençaals dorpje, waar je sterren en planeten kan ontdekken met behulp van een grote ruimtetelescoop.

Rougiers

Dorpje, gelegen aan de voet van het massief van Sainte Baume. Op de achtergrond liggen de houten pijlers van de Sainte Baume. De middeleeuwse ruines van St. Jean kijken uit over het dorp.

Saint Antonin du Var

Kleine gemeente in het centrum van de VAR, gelegen tussen Carcès en haar meer. Vlakbij Thôronet (bekend door zijn abdij). Makkelijk bereikbaar van Colles naar Mentonne.

Saint Martin de Pallières

Geklasseerde historische site, die haar middeleeuwse karakter nog volledig heeft behouden met haar huisjes, genesteld rond het kasteel. U kan er genieten van de frisse franse tuinen en een bezoekje brengen aan de kerk.

Saint Maximin la Sainte Baume

Het kleine stadje is gelegen rond een prachtige basiliek, die het mooiste gotische gebouw van de Provence is. Het is de derde christelijke tombe, waar de overblijfselen van Marie-Madeleine in haar crypte zijn opgebaard.

Sainte Anastasie sur Issole

Klein dorpje, gebouwd op een heuvelrug aan de oevers van de Issole. De rotspunt van Saint Quinis biedt aan liefhebbers de mogelijkheid om parapente te beoefenen. Mogelijkheden tot luchtdoop.

Seillons Source d'Argens

Verborgen dorpje, dat een prachtig panorama biedt op de berg Sainte Victoire, de vlakte van de Argens en op de stad Saint Maximin la Sainte Baume.

Tavernes

Oude stad, in vroegere tijden versterkt. Met haar kapel Notre Dame de Bellevue heeft u de gelegenheid om een mooie wandeling te maken en te genieten van het mooie uitzichtspunt.

Tourves

Dorp waar de ruïnes van het kasteel van Valbelle het karakter bepalen. Van hieruit kan u genieten van een prachtig uitzicht over de vallei. Vertrekpunt voor talrijke wandelingen.

Varages

Dorpje, beroemd omwille van zijn faïence, mede omwille van de bron van het riviertje La Foux. Hier kan u kennismaken met ambachtelijke faïenciers, alsook met het museum van de faïence. Het dorpje telt 13 fonteinen.

Vins sur Caramy

Karakterdorp met zijn romaanse brug met 3 bogen en zijn geklasseerd kasteel uit de Renaissancetijd. (privé-eigendom, maar met mogelijkheid tot bezoek)

© La Provence Verte - Maison du Tourisme - Carrefour de l'Europe - 83170 Brignoles - Tel : +33 (0) 494 720 421 - Fax : +33 (0) 494 720 422
General mentions - Email : contact@provenceverte.fr - Website : www.la-provence-verte.net - Weekend website : www.sejourprovence.com - Openingstijden